Kennel of Parson Pack

'n Parson Russell Terrier van Otten

Hond & kind

IS DE HOND JE GROOTSTE VRIEND ?

Als echte hondenvriend is je antwoord natuurlijk bevestigend.Honden zijn unieke kameraden. Toch gaat het tussen mensen, vooral jonge kinderen, en honden nog veel te vaak fout. Elk jaar worden zo’n 30.000 mensen door een hond gebeten. Ruim de helft van de slachtoffers is jonger dan 18 jaar.

Bijtincidenten kunnen ernstige gevolgen hebben. Vooral jonge kinderen worden in het gezicht gebeten en kunnen daaraan lelijke littekens en blijvende angsten overhouden.

Maar ook de hond is slachtoffer: hij wordt niet meer vertrouwd, krijgt het etiket “agressief” opgeplakt, hij belandt in het asiel of wordt afgemaakt.

Gelukkig zijn de meeste bijtincidenten gemakkelijk te voorkomen. Honden bijten zelden zonder aanleiding. Ben je er zeker van dat je kind, kleinkind, buurmeisje of buurjongen kan zien of de hond blij is, of bang of boos?

Neem onderstaande tips als hondenbezitter of als ouder serieus, dan beleven honden en kinderen veel plezier aan elkaar!

  • Leer kinderen altijd eerst te vragen of ze de hond mogen aaien:
    - aan het baasje van de hond
    - aan de hond zelf!
    Je vraagt een hond of hij geaaid wil worden door hem aan de hand te laten snuffelen. Een hond die kwispelt zegt “ja”, een hond die je negeert of wegdraait zegt “nee”.
  • Een etende of slapende hond mag nooit gestoord worden.Als een slapende hond wakker schrikt, kan hij wel degelijk bijten. Opgepast dus.
  • Laat kinderen onder de 11 jaar liever niet met de hond alleen. Een hond is een roedeldier dat een volwassene wel als leider erkent, maar kinderen niet. De hond kan een kind willen “corrigeren” (straffen met de bek) als de leider niet in de buurt is.
  • Stuur een kind onder de 11 jaar ook niet alleen met de hond naar buiten. Ook al gaat het in huis prima, buiten kunnen zich onverwachte situaties voordoen waarin je kind de hond niet meer de baas kan.

Meer tips krijgt u op de DVD “Kind en Hond” van Dogtime (kijk op www.dogtime.nl) en staan op de website www.sophiavereniging.nl

 

kindenhond