Kennel of Parson Pack

'n Parson Russell Terrier van Otten

Vachtverzorging

 

De vacht

 

Uitgaande van de oerhond, de wolf, zou een hond twee keer per jaar moeten verharen. In de winter bij kou heeft de hond een dikke wintervacht, terwijl de hond in de zomer de dunnere zomervacht heeft. Ook het klimaat heeft invloed op de structuur van de vacht. Het verharen van iedere hond heeft te maken met temperatuur en licht.

Daar de mens de hond als gebruiks- en huisdier is gaan houden gaat deze stelling in sommige gevallen niet meer op. Een hond uit het hoge noorden zou qua vacht niet kunnen aarden in Afrika, en andersom evenmin. De manier waarop de hond gehouden wordt, in huis of in de kennel, heeft dus duidelijk te maken met de verharing en de mate waarin de hond verhaart.

Door de eeuwen heen heeft de mens verschillende rassen "gecreëerd". Daardoor zijn er verschillende vachttypen ontstaan gladhaar, ruwhaar, krul-kroeshaar, zijdehaar, langhaar, vilthaar en zelfs honden zonder haar (denk aan de Mexicaanse naakthond). Voor ieder ras bestaat er een rasstandaard. Daarin staat vermeld hoe de beharing behoord te zijn. Bij de Parson Russell Terrier is dat gladhaar, brokencoated of ruwhaar.

Brokencoated is een gladde, dichte ondervacht met als bovenvacht langer stug haar, vooral op de rug, wat meestal twee keer per jaar makkelijk te trimmen is. Bij het trimmen (plukken) van de vacht werk je het gemakkelijkst van voor naar achteren. Men houdt het gedeelte van de huid dat je wilt plukken met de ene hand strak en met de andere hand neem je wat haar (kleine plukjes tegelijk) tussen duim en wijsvinger, en met een draaiende beweging (alsof je aardappels pit) geef je korte rukjes. Werk met de haarrichting mee.Wanneer het haar goed rijp is, voelt de hond er niets van en vind het vaak zelfs prettig. Bij de kantoorboekhandel zijn zogenaamde geldtellers te koop. Dit zijn rubber dopjes met noppen die je om duim en wijsvinger kunt doen. Ook kan een trimmes gebruikt worden. Uiteraard geen scherp trimmes, dit zou de haren afsnijden en dat is niet de bedoeling, daar het dode haar er in zijn geheel uit moet !

Bij de gladharige hond kan tijdens zijn rui periode een rubber roskam of een rubber handschoen uitkomst bieden. Begin al vroeg met het plukken van de ruwhaar, dit komt later de vacht ten goede.

Begin ook vroegtijdig de hond te wennen om op een tafel te staan en gekamd te worden, zeker als u van plan bent de hond zelf te plukken. Dit voorkomt worstelpartijen met een onwillige hond, wat op zicht rampzalig is voor beide partijen.Leg op de tafel een rubber matje om uitglijden te voorkomen. Het verdient aanbeveling te werken met een tafel om onnodig bukken te voorkomen. Ook staat de hond vaak rustiger op een tafel.

Trimschema :

 1. De rug wordt geheel glad geplukt met duim en wijsvinger, lukt dit niet dan kunt u gebruik maken van een (niet scherp) trimmes. (zie afbeelding 1)
 2. De hals, voorborst en schouders geheel glad plukken. (zie afbeelding 2)
 3. Het hoofd moet glad worden geplukt. Laat wat baard en wenkbrauw staan. (zie afbeelding 3)
 4. De oren worden aan de binnen- en buitenzijde geheel glad geplukt.
  De oorranden worden bijgeknipt. (zie afbeelding 4)
 5. De staart glad plukken. Lukt dit niet dan kunt u de efileerschaar gebruiken (doe dit echter niet vlak voor een show! ).
  Bij een te kort gecoupeerde staart, het puntje wat langer houden. (zie afbeelding 5)
 6. Aan voor- en achterbenen lange haren weg plukken.
  Let vooral op de "voorknie", omdat daar meestal wat meer haar zit.
  De benen moeten geheel glad worden, zonder vlag of ander behang. (zie afbeelding 6)
 7. De voetjes worden rond geknipt en de haartjes tussen de zooltjes worden weggeknipt.
  De Parson Russell Terriër heeft een gesloten kattevoet. (zie afbeelding 7)
 8. Van de buik worden alle uitstekende haren weggeplukt. (zie afbeelding 8)
 9. Tenslotte moeten wenkbrauwen en snor wat gefatsoeneerd worden. (zie afbeelding 9)

 

trimschema

Bron: Helmi Mutter